Zanimljivosti

Kafa je druga najtraženija roba na zemlji.
Prema Globalnoj berzi, oko 25 miliona farmera u preko 50 zemalja uključeno je u proizvodnju kafe. Prva roba? Ulje.

Na italijanskom „espreso“ znači „kada se nešto iscedi.“
Ovo se odnosi na način izrade espresa – prisiljavanje vode koja ključa kroz sabijenu kafu. Iako espresso ima više kofeina po količini od kafe, jer se konzumira u manjim količinama, zapravo ima oko trećine kofeina klasične šoljice kafe.

Postoje dve vrste kafe zrna: Arabica i Robusta.
Sedamdeset odsto zrna kafe je Arabica. Iako je manje popularna, Robusta je nešto više gorka i ima dvostruko više kofeina.

Najveći deo kafe u svetu se proizvodi u Brazilu.
Brazil proizvodi 40% svetske kafe, što je dvostruko više od vlasnika 2. i 3. mesta, Kolumbije i Vijetnama.

Kafa je izvorno bila hrana.
Kafa bobice su pomešane sa mastima kako bi se stvorila energetska bogata grickalica.

Možete i preterati u ispijanju kafe.
Međutim, trebalo bi da pijete preko 100 šoljica za konzumiranje smrtonosne doze kofeina.

Kafopije imaju manji rizik od Alchajmerove bolesti.
Istraživači su otkrili da stariji pacijenti sa visokim nivoom kofeina u krvi imaju veću verovatnoću da izbegnu Alchajmerovu bolest. Studije su takođe pokazale da kofein ima pozitivne efekte na dijabetes tipa 2 i Parkinsonovu bolest. Takođe se pokazalo da štiti od raka kože kod žena.

Kafa ostaje toplija kada dodate šlag.
Kafa sa dodatkom krema hladi se oko 20% sporije od obične crne kafe.

Ali kad dodate mleko, ono slabi efekte kofeina.
Naša tela apsorbuju kafu mnogo sporije kada se dodaju sadržaj masti, što smanjuje stimulante.

I samo miris kafe može vas probuditi.
Grupa naučnika rekla je da jednostavno udisanje arome kafe može promeniti aktivnost nekih gena u mozgu, smanjivši efekte deprivacije sna.

Tamno pržene kafe imaju manje kofeina od svetlo prženih.
Iako je ukus često jači, pečenje zapravo uništava kofein zbog duge izloženosti visokim temperaturama.